Utdanning

​Kunnskap fremfor bonus

​Kunnskap fremfor bonus
Mer enn halvparten av Econas medlemmer i privat sektor fikk bonus i fjor. Econa-leder Tom Bolstad mener flere burde få tilbud om etter- og videreutdanning fremfor

Tom Bolstad, administrerende direktør i Econa

Dato: 01-11-2017 14:25 CET
Opprinnelig tittel på pressemeldingen: ​Kunnskap fremfor bonus
Kategori: , Utdanning Arbeidsliv Økonomi, finans

Mer enn halvparten av Econas medlemmer i privat sektor fikk bonus i fjor. Econa-leder Tom Bolstad mener flere burde få tilbud om etter- og videreutdanning fremfor bonusutbetaling.

Mer enn halvparten av Econas medlemmer i privat sektor fikk bonus i fjor. Econa-leder Tom Bolstad mener flere burde få tilbud om etter- og videreutdanning fremfor bonusutbetaling.

Econas årlige lønnsundersøkelse for 2016 viser at rundt en tredjedel av Econas medlemmer fikk utbetalt bonus i 2016. Vi finner flest i privat sektor, der 55 prosent har en bonusordning. Av disse fikk 22 prosent utbetalt over en halv million i bonus i 2016.

– Det er overraskende at så mange får så mye i bonus, sier Tom Bolstad, adm. direktør i Econa, interesse- og arbeidstakerorganisasjonen for siviløkonomer og masterutdannede innen økonomisk-administrative fag.

Han påpeker samtidig at bonus som avlønningsform er omdiskutert:

– Man er jo usikre på om bonus gir de effektene man ønsker. Forskning på området er ikke akkurat positiv for bonus som motivasjon, sier han.

Sats heller på kunnskap

Econa og Bolstad oppfordrer heller arbeidsgiverne til å satse mer på kunnskap- og kompetansebygging for å møte endringene arbeidslivet står overfor i møte med digitaliseringen.

– Vi mener at mange kanskje heller burde satse mer på etter- og videreutdanning til sine ansatte, fremfor store bonuser. Livslang læring bli stadig viktigere, og vi tror det ville vært et smart valg for mange arbeidsgivere, sier Tom Bolstad.

Bonusvinnerne er eldre menn

Undersøkelsen viser at menn er bonusvinnere. Blant mannlige bonusmottakere var bonusutbetalingen i snitt på hele 305.000 kroner, mens de kvinnelige bonusmottakerne i snitt fikk utbetalt 180.000 kroner hver.

A to już wiesz?  Uber bløffer om ESA-saken

– En av årsakene til forskjellen er at det er mange flere mannlige bonusmottakere på de høyeste stillingsnivåene. Mannlige toppsjefer har en snittbonus på hele 721.0000 kroner, forklarer Bolstad.

Gjennomsnittlig grunnlønn for medlemmene som mottok bonus i fjor var 924.000 kroner, mens de som ikke mottok bonus hadde en snittlønn på 740.000 kroner. 46 prosent av dem som hadde en bonusordning fikk utbetalt under 100.000 kroner. 17 prosent fikk mellom 100.000 og 200.000 kroner i bonus, mens 22 prosent fikk mer enn 500.000 kroner.

Bonusutbetalingene øker også utover i karrieren, og de med høyest bonus er som regel over 50 år.

Samtidig viser Econas lønnsundersøkelse at mange av medlemmene som mottar bonus faller inn under kategorien «særlig uavhengig stilling». Det betyr blant annet at medlemmene ikke har rett på overtidsbetaling.

– Det er nok slik at mange som ikke får overtidsbetalt, får bonus som en belønning for at de jobber mye, sier Bolstad.

Kilde: Pressekontor Econa – PRESSEMELDING

————

Hashtags: # #Utdanning Arbeidsliv Økonomi, finans
Utdanning Arbeidsliv Økonomi, finans

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy