Utdanning

Barnehagebarn er stolte Miljøfyrtårn: fikk diplom på Oslo rådhus

Barnehagebarn er stolte Miljøfyrtårn: fikk diplom på Oslo rådhus
15 av de 35 Kanvas-barnehagene i Oslo besøkte denne uken Oslo rådhus for å motta diplom fra stiftelsen Miljøfyrtårn. Nå er alle de 66 Kanvas-barnehagene

Elliot Nicolai Hansen Nickelsen og Magnus Svensen fra Den blå appelsin Kanvas-barnehage på Nordstrand i Oslo er stolte over at barnehagen deres har blitt et Miljøfyrtårn.

Dato: 23-10-2019 10:21 CEST
Opprinnelig tittel på pressemeldingen: Barnehagebarn er stolte Miljøfyrtårn: fikk diplom på Oslo rådhus
Kategori: , barn Miljø samfunnsansvar kanvas Bærekraft barnehage Miljøfyrtårn

15 av de 35 Kanvas-barnehagene i Oslo besøkte denne uken Oslo rådhus for å motta diplom fra stiftelsen Miljøfyrtårn. Nå er alle de 66 Kanvas-barnehagene Miljøfyrtårn. 

15 av de 35 Kanvas-barnehagene i Oslo besøkte denne uken Oslo rådhus for å motta diplom fra stiftelsen Miljøfyrtårn. Nå er alle de 66 Kanvas-barnehagene Miljøfyrtårn. 

Enklere sertifiseringsmodell for barnehagesektoren

Stiftelsen Miljøfyrtårn og barnehagestiftelsen Kanvas har samarbeidet om å utvikle en ny sertifiseringsmodell for barnehagesektoren som gjør det både enklere og mer relevant for barnehager å sertifisere seg som Miljøfyrtårn. Hovedkontormodellen flytter en del av rapporteringen til hovedkontoret, slik at barnehagene i større grad kan fokusere på miljøpedagogikken med barna.

– Barnehagestiftelsen Kanvas imponerer på miljøfronten, sier varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam. – I Oslo kommune vil vi miljøsertifisere alle våre barnehager, og flere bydeler bruker hovedkontormodellen til å gjøre dette. Det er flott at Kanvas og Miljøfyrtårn har samarbeidet om å gjøre kravene til miljøfyrtårnbarnehager mer relevante, det vil gjøre det enda enklere for de barnehagene som skal sertifiseres fremover, legger hun til.

Går alltid med søppel i sekken

Pia Katarina Halvorsen, daglig leder i Den Blå Appelsin Kanvas-barnehage på Nordstrand, har tatt med seg Magnus Svensen og Elliot Nicolay Hansen Nickelsen til seremonien i Oslo Rådhus. – Hovedkontormodellen har gjort sertifiseringsprosessen mer overkommelig, sier Halvorsen. – Det at Kanvas sentralt rapporterer inn det som er felles for alle barnehagene, gjør det mulig for barnehagene å fokusere på HMS-arbeidet og miljøpedagogikken sammen med barna.

A to już wiesz?  ​Forsker i delt stilling styrker samarbeidet mellom praksisfeltet og akademia

Halvorsen merker hvordan miljøarbeidet preger både barn og ansatte i barnehagen. – Vi har blitt mer opptatte av kildesortering enn før, vi har redusert papirforbruket og vi har kuttet ut blå skoposer. Vi har sluttet med bæreposer til vått tøy, – foreldrene har flergangsnett som de tar med vått tøy hjem i. Barna i barnehagen er også veldig opptatt av å plukke med seg søppel når de er ute på tur. Nå går vi alltid rundt med søppel i sekkene, ler Halvorsen.

Vil at barna skal bli glade i naturen

Barnehagens matsvinnprosjekt har vært lærerikt for både store og små. De målte alt matavfall, inkludert melkeskvetter, i to uker. De lagde søylediagram og registrerte hvordan avfallet ble redusert jo lengre tid som gikk – fordi barna ble opptatt av å ikke forsyne seg med mer mat og drikke enn de orket å spise og drikke opp. Det at hvert tredje varmmatsmåltid i barnehagen er vegetarisk, er også noe som har kommet i kjølvannet av deres bærekraftprosjekt og miljøfyrtårnsertifiseringen. De siste årene har de laget julepynt og julegaver av resirkulerte materialer. De har fast bokbyttemarked i barnehagen hvor barn og foreldre kan bytte både spill og bøker, og det setter både barn og foreldre stor pris på.

For de ansatte i Den Blå Appelsin Kanvas-barnehage har det vært viktig å ha fokus på hva de sammen med barna kan bidra til her og nå. – Vårt mål er at barna som har gått i vår barnehage skal være glade i naturen, ha kunnskap om miljø og natur og ha en indre lyst til å bidra i miljøarbeid, sier Halvorsen. – Ingen kan redde jorda alene, men alle kan bidra. De skal være stolte av det de får til!

A to już wiesz?  Miklagruppen (tidligere Bavaria Nordic) får nye eiere - en nordisk bilgigant skapes

Frihet til å velge hva som passer egen barnehage best

Miljøansvarlig i barnehagestiftelsen Kanvas, Leif Roberg, har hatt ansvar for samarbeidet med stiftelsen Miljøfyrtårn om utviklingen av en ny sertifiseringsmodell for barnehager. Blant annet har en liste med aktivitetskrav blitt byttet ut med et krav til et helhetlig miljøpedagogisk opplegg basert på rammeplanen for barnehager, samt Miljøfyrtårns idébank. – Det var gode intensjoner bak alle Miljøfyrtårns tidligere krav til aktiviteter, men flere av våre barnehager opplevde at kravene førte til mer administrasjon enn miljøpedagogikk i barnehagen. Det at barnehagene selv skal utarbeide et helhetlig miljøpedagogisk opplegg gir dem en pedagogisk frihet til å velge hva som er riktig for sin barnehage. Det tror jeg frister barnehagefolk langt mer enn en lang sjekkliste med aktiviteter, sier Roberg. – Og Miljøfyrtårns nye idébank for barnehager gir masse god inspirasjon i dette arbeidet!

Kilde: Pressekontor Kanvas – PRESSEMELDING

————
Kanvas er med sine 66 barnehager Norges største barnehagestiftelse med ideelle formål. Vi er en kunnskapsbedrift med 1200 engasjerte og profesjonelle medarbeidere med ansvar for 4000 barn. Siden oppstarten i 1986 har Kanvas vært pådriver for å bedre barns oppvekstvilkår og foreldres hverdag. Kanvas driver etter ideelle prinsipper og tar ikke ut utbytte. Dette gir oss muligheten til å kontinuerlig jobbe med kvalitetsutvikling og kompetanseheving. Blant annet har 50% av de ansatte i Kanvas-barnehagene barnehagelærerutdannelse.

Hashtags: # #barn Miljø samfunnsansvar kanvas Bærekraft barnehage Miljøfyrtårn
barn Miljø samfunnsansvar kanvas Bærekraft barnehage Miljøfyrtårn

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy