Vinnerlaget fra Vågsbygd (fra venstere: Frida Føreland , Jenny Leire, Maria Pham, , Unni Eline Melvoll, og Tonje Tveitdal
Dato: 15-02-2017 15:47 CET
Opprinnelig tittel på pressemeldingen: Disse Kristiansand-elevene er norgesmestre i grønt entreprenørskap
Kategori: , Klimaspørsmål Energispørsmål Miljøpolitikk Utdanning Industri, produksjon
Gruppen Fremtidens bygd fra Vågsbygd videregående skole i Kristiansand er norgesmestre i grønt entreprenørskap.
I 24 timer har gruppen har jobbet med et oppdrag for Eramet Sauda. Elevene foreslår å utnytte varmeenergi og karbondioksid fra anlegget til lokal matproduksjon. Slik skal prosjektet også bidra til økt verdiskaping i Sauda-samfunnet. Laget representerte Vest-Agder i den landsdekkende finalen i Energi for framtiden.
– Dette har vært veldig engasjerende og lærerik. Oppgaven var vanskelig, men vi synes det var spennende å få en skikkelig utfordring. Dette var gøy!, sier Frida Føreland, talsperson for vinnergruppen. Nå kan de fem jentene dra hjem med tittelen Norgesmester i grønt entreprenørskap. Se intervju med vinnerne:
(Videoen er til fri bruk og kan også lastes ned nederst i artikkelen)
Gruppen fra Frederik II videregående skole i Fredrikstad kom på andreplass, mens gruppen fra Strinda videregående skole i Trondheim kom på tredjeplass.
Juryens begrunnelse
– Juryen er imponert over hvordan vinnergruppen har tenkt helhetlig. Ikke bare vil de løse et miljøproblem; de setter klima og miljø i en større sammenheng og gjør problemer til muligheter, sa Audhild Kvam, markedsdirektør i Enova SF, da hun delte ut den gjeve prisen.
Prosjektet Energi for framtiden er et samarbeid mellom Enova og Ungt Entreprenørskap. Finalistene som deltok i Trondheim hadde kvalifisert seg gjennom lokale konkurranser. På landsbasis har 4300 elever i videregående opplæring jobbet med energi og klimagassutslipp som tema denne høsten.
Oppdrag fra prosessindustrien
Det var ingen enkel utfordring elevene fikk å bryne seg på. Årets oppdrag var utarbeidet i samarbeid med Eramet Sauda, og elevene skulle komme med forslag til hvordan selskapet gjennom teknologi eller prosesser bedre kan utnytte spillvarme og CO2 fra FerroMangan-produksjonen. Se hele oppdragsbeskrivelsen HER.
Lærer ved å gjøre
– Dette er et glimrende eksempel på hvordan næringslivet kan bidra inn i skolen. Elevene blir engasjerte når de får jobbe med reelle problemstillinger, og de får kunnskap om energi og klima som de ikke kan lese seg til i en bok. De lærer ved å gjøre – i stedet for å se og høre, sier Tor Kåpvik, fung. administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.
Superfinalen og premieutdelingen ble sendt direkte på Facebook.
For pressen
Bildealbum på Flickr: Energi for framtiden 2017. Foto: Ungt Entreprenørskap.
Frida Føreland, talsperson for vinnergruppen fra Vågsbygd, mobil 483 56 869
Jonathan Moses Noch, talsperson for gruppen fra Frederik II, mobil 473 45 766
Simen Sandseter, talsperson for gruppen fra Strinda vgs, mobil 908 88 352
————-
Ungt Entreprenørskap (UE) er en ideell og uavhengig organisasjon som arbeider for å bygge opp elevers og studenters entreprenørskapskompetanse gjennom utdanningsløpet. UE er en landsdekkende organisasjon med et nasjonalt ledd og 17 fylkesorganisasjoner. De om lag 100 ansatte bistår lærerne og er bindeledd mellom utdanning og aktører i arbeids- og næringsliv.
Kilde: Pressekontor Enova SF – PRESSEMELDING
————
Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, ivaretar forsyningssikkerheten og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for å få de gode løsningene ut i markedet og bidra til nye energi- og klimateknologier.
Enova SF eies av Olje- og energidepartementet, og finansieringen skjer via tildelte midler fra Energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen. Enova er lokalisert i Trondheim og har 80 medarbeidere.
Hashtags: # #Klimaspørsmål Energispørsmål Miljøpolitikk Utdanning Industri, produksjon
Klimaspørsmål Energispørsmål Miljøpolitikk Utdanning Industri, produksjon