Utdanning

Lyskultur på turné

Lyskultur på turné
Denne høsten vil Lyskultur, i samarbeid med Nelfo, holde kurs og veiledning i hvordan e-læringskurset om belysning og universell utforming best kan utnyttes. Foto: Nanco

Denne høsten vil Lyskultur, i samarbeid med Nelfo, holde kurs og veiledning i hvordan e-læringskurset om belysning og universell utforming best kan utnyttes. Foto: Nanco Hoogstad

Dato: 25-08-2020 08:00 CEST
Opprinnelig tittel på pressemeldingen: Lyskultur på turné
Kategori: , Arkitektur Ingeniørkunst Utdanning Livsstil, mote, fritid Data, telekom, IT Bygg, eiendom Miljø, energi Detaljhandel Industri, produksjon Offentlig sektor

Lyskultur har nå fått midler til formidling av et e-læringskurs innen belysning og universell utforming. Kurset blir obligatorisk for elektrolærlinger, og for ånå elektrolærlingene nasjonalt, vil Lyskultur – sammen med Nelfo – først gi opplæring til utvalgte opplæringskontorer.

– Vi er veldig glade for at søknaden vår til Bufdir om støtte til oppfølgning og videreformidling av e-læringskurset, ble innvilget. Midlene vil gå til landsdekkende formidling og implementering av et e-læringskurs om belysning og universell utforming. For å nå elektrolærlingene, kreves det at vi først får gitt opplæring til alle opplæringskontorene rundt om i landet. Lyskulturs fagansvarlige vil, i samarbeid med Nelfo, holde landsdekkende kurs og veiledning i hvordan e-læringskurset best kan utnyttes, forteller daglig leder i Lyskultur, Katia Valerie Banoun.

– Med dette e-læringskurset gjør vi kunnskap om lys og belysning mer tilgjengelig for hele landet, noe som har vært etterspurt av våre medlemmer. Dette er starten på en ny epoke for kunnskap og kompetanseheving av lysfaget.

Obligatorisk for elektrolærlinger

Banoun mener at landsdekkende formidling av e-læringskurset vil være med på å heve kompetansen, samt skape bevissthet rundt hvor viktig det er med riktig og god belysning. Hun er også sikker på at dette vil ha overføringsverdi til ulike utdanningsinstitusjoner, samt private og offentlige virksomheter. Kurset innen belysning og universell utforming blir obligatorisk for elektrolærlinger.

A to już wiesz?  BURGER KING® åpner sin tredje restaurant i Telemark

– Dette er et introduksjonskurs som gir lysentusiaster en grunnleggende innføring i temaene lys og belysning, med fokus på universell utforming. Nettkurset tar for seg grunnleggende temaer og lystekniske begreper, og gir en innføring i planleggingsprosessen, bruksområder og eksempler på belysningsløsninger i forskjellige rom i en bolig. Kurset vil bidra til økt kompetanse om, og bevisstgjøring rundt, hvorfor riktig og god belysning er viktig for alle, forteller Banoun.

Lys for et mer inkluderende samfunn

Ja, hvorfor er riktig og god belysning så viktig? Universell utforming handler om å skape et mer inkluderende samfunn slik at så mange som mulig kan delta aktivt – uavhengig av funksjonsevne. Gjennom en helhetlig integrert lysplanlegging med fokus på universell utforming, vil alle mennesker oppnå mer attraktive og trygge steder, enklere fremkommelighet, gi bedre forståelse av våre omgivelser og forenkle den visuelle kommunikasjonen mellom mennesker.

– Dette er høyst relevant for alle mennesker i Norge. Gjennom e-læringskurset vil man se muligheten av hvordan lys og belysning kan løse viktige oppgaver uten å diskriminere noen, understreker Banoun.

– Bidrar til bevisstgjøring og økt kompetanse

Nelfo-direktør, Nils-Erik Magnell, synes Lyskultur har laget et godt og informativt nettkurs.

– Dette er et nettkurs med konkrete og lettfattelige eksempler. Kurset vil bidra til økt kompetanse og bevisstgjøring for elektrolærlinger og elektrofagfolk om hvorfor riktig og god belysning er viktig for alle, sier Magnell.

Nettkurset varer i omlag 90 minutter og er fordelt på syv moduler. I nettkurset inngår det også tre filmer som omhandler belysning og universell utforming. Etter hver modul skal man svare på tre spørsmål for å komme videre i kurset. Kurset er tilgjengelig i 12 måneder og man kan ta kurset så mange ganger man ønsker i løpet av perioden. Man trenger ingen forkunnskaper for å ta dette kurset, men kurset er rettet mot elektrolærlinger og alle som installerer, prosjekterer, bestiller og planlegger belysning for å ta hensyn til belysning og universell utforming. Kurset er gratis for elektrolærlinger.

A to już wiesz?  Stiftelsen Kanvas overtar Stiftelsen Statoils barnehager

Lyskultur satser på nettkurs og online-kurs via Zoom

Lyskulturs nye satsning på nettkurs og online-kurs via Zoom, gjør det mulig å øke kompetansen på lys og belysning når og hvor det passer deg. Prosjektering av belysninger en komplett kurspakke som består av åtte kurs, som er spesielt tilpasset deg som er ny eller vil bli bedre i rollen som prosjekterende av innendørs- og utendørsbelysning. Disse modulene kan tas som klasseromskurs eller online via Zoom.

Lanseringen av kurset kommer kun kort tid etter at Lyskultur lanserte «Lysveileder.no» – et omfattende, digitalt alt-i-ett søkbart oppslagsverk innen lys og belysning. Lysveilederen har allerede blitt et viktig verktøy for alle som prosjekterer, beskriver, leverer og installerer profesjonell belysning.

Har du spørsmål? Ta kontakt med oss!

Daglig leder, Katia Valerie Banoun

Kilde: Pressekontor Lyskultur – PRESSEMELDING

————
Lyskultur er Norges ledende kompetansenettverk innen lys og belysning, og jobber for å fremme fagpolitiske interesser og bedre rammevilkårene for alle som jobber med lys og belysning. Foreningen er non-profit og ble stiftet i 1936. Lyskultur er landsdekkende med regionale avdelinger og komiteer. 

Lyskulturs medlemmer er toneangivende aktører innenfor belysningsbransjen, fra lysdesignere og rådgivende ingeniører til produsenter, importører, installatører og salgsleddet innenfor belysning. Medlemmene er aktive bidragsytere i utviklingen av nasjonale og internasjonale standarder, rapporter og veiledere.

Hashtags: # #Arkitektur Ingeniørkunst Utdanning Livsstil, mote, fritid Data, telekom, IT Bygg, eiendom Miljø, energi Detaljhandel Industri, produksjon Offentlig sektor
Arkitektur Ingeniørkunst Utdanning Livsstil, mote, fritid Data, telekom, IT Bygg, eiendom Miljø, energi Detaljhandel Industri, produksjon Offentlig sektor

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy