Utdanning

Naturen forlot kulturen

Naturen forlot kulturen
Tross suksessbøker som Sjarmen med tarmen: Naturvitenskapen står svakt i nordisk litteratur og kulturdebatt. Men slik har det ikke alltid vært. Det har vært perioder med strid, men også med

Sann opplysning? stiller spørsmål som kan belyse hvordan naturvitenskapens utvikling har formet samfunnet vårt.

Dato: 26-10-2017 10:30 CEST
Opprinnelig tittel på pressemeldingen: Naturen forlot kulturen
Kategori: , Naturvitenskap Kunst, kultur, underholdning Utdanning Religion, tro

Tross suksessbøker som Sjarmen med tarmen: Naturvitenskapen står svakt i nordisk litteratur og kulturdebatt. Men slik har det ikke alltid vært. Det har vært perioder med strid, men også med harmoni.

Tross suksessbøker som Sjarmen med tarmen: Naturvitenskapen står svakt i nordisk litteratur og kulturdebatt. Men slik har det ikke alltid vært. Det har vært perioder med strid, men også med harmoni.

I boka Sann opplysning? undersøker 20 nordiske forskere tidsskrifter, aviser og reklametekster som kan fortelle om naturvitenskapens sterkt skiftende rolle i skolen, helsevesenet, litteraturen og andre offentligheter i den lange perioden fra midten av 1600-tallet og fram til i dag. Boka er den første av sitt slag, og stiller spørsmål som kan belyse hvordan naturvitenskapens utvikling har formet samfunnet vårt.

Blant annet skriver Jørn Hurum m.fl. om en slottsprests både geologiske og teologiske forklaring på et rykende ferskt norsk jordskjelv.

Kjell Lars Berge beretter om den gang vi leste naturen som Guds bok, mens Hans Henrik Hjermitslev undersøker danskenes krangler om Darwins lære. Kerstin Bornholdt viser hvordan medisineren Carl Schiøtz skapte den svake, nordiske kvinnekroppen, og Siri Fuglem Berg følger doktor og sosialist Karl Evangs korstog mot Kirken på vegne av både naturvitenskapen og tusener av fortvilte onanister.

Ruth Hemstad leser geografibøker fra Karl Johans tid som skal indoktrinere svenske skolebarn: Norge og Sverige er ett land. Merethe Roos gransker debatten om leseboka som holdt på å splitte Norge, mens Svein Sjøberg tar et knusende oppgjør med skolens o-fag.

A to już wiesz?  Norges rimeligste godkjente munnbind?

Johan Tønnesson skriver om da alle de største kom til Norges første forskerkongress i småbyen Christiania i 1844, mens Mads Claudi forteller hvordan avisene omskapte Titanic-forliset til politisk forskningsformidling.

—————————-

For å få tilsendt anmeldereksemplar, send en e-post til [email protected] eller kontakt markedsansvarlig Gerd Ødeskaug på 402 44 036 / [email protected].

Har du spørsmål om boka? Kontakt redaktørene direkte:

Merethe Roos, professor i historie ved Høgskolen i Sørøst-Norge
[email protected] / 995 67 787

Johan Tønnesson, professor i sakprosaforskning ved Universitetet i Oslo
[email protected] / 932 95 368

Kilde: Pressekontor Cappelen Damm – PRESSEMELDING

————

Hashtags: # #Naturvitenskap Kunst, kultur, underholdning Utdanning Religion, tro
Naturvitenskap Kunst, kultur, underholdning Utdanning Religion, tro

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy