Dato: 31-03-2017 16:08 CEST Opprinnelig tittel på pressemeldingen: Pillepromille – kjøring i ruspåvirket tilstand er en risiko for trafikksikkerheten Kategori: , Helse Legemiddel Risikoen ved kjøring i ruspåvirket tilstand utgjør en av de største utfordringene for trafikksikkerheten på norske veier.
I 2016 døde 135 mennesker i trafikken i Norge (117 i 2015). I gjennomsnitt har ruspåvirkning vært en medvirkende faktor i 21 prosent av dødsulykkene i perioden 2005 til 2015.
Det er grunn til å anta at det reelle omfanget av ruspåvirket kjøring er større, ettersom det ikke tas utvidet blodprøve av alle innblandede førere eller utføres obduksjon på alle omkomne førere.
Beregninger viser at det DAGLIG foretas omtrent 140.000 kjøreturer i ruspåvirket tilstand i Norge (126.000 i 2013). Dette innebærer at sjåføren er mindre kritisk og årvåken, samt får lengre reaksjonstid. I 105.000 av disse tilfellene er bilføreren påvirket av legemidler og/eller narkotiske stoffer.
Risikoen ved kjøring i ruspåvirket tilstand utgjør en av de største utfordringene for trafikksikkerheten på norske veier.
Antall årlige anmeldelser for ruspåvirket kjøring er mellom 8500 og 9500 de siste 15 årene.
Andelen av saker med annen rus enn alkohol har økt de siste ti årene. Annen rus pluss kombinasjonen alkohol og annen rus utgjorde over halvparten av alle anmeldte rustilfeller i 2015 (52 prosent), mot 37 prosent i 2005.
Politiet har som mål å øke bruken av måleinstrumenter/hurtigtester for å avdekke kjøring under påvirkning av medikamenter eller narkotika.
Utrykningspolitiet i flere fylker i Norge har uttalt seg kritisk til både manglende kontrollvirksomhet og mangelfulle testmetoder i den anledning.
LOVER OG REGLER:
I februar 2012 kom det en lovendring som innebar en straffbarhetsgrense tilsvarende 0,2 promille for 20 legemidler og narkotiske stoffer.
1. oktober 2016 kom en endring i førerkortforskriften hvor det er betydelige innstramminger i muligheten til å benytte vanedannende/sederende medisiner og samtidig få lov å kjøre bil. Til sammen er det nå satt «promillegrenser» for 28 legemidler og narkotiske stoffer.
Hovedregelen er at man ved bruk av et trafikkfarlig legemiddel mot angst, søvnvansker eller akutte smerter, må vente i minst åtte timer før man kan kjøre bil.
Tar du denne medisinen sent om kvelden eller i løpet av natten og kjører bil tidlig om morgenen dagen etter, er du ruskjører og utgjør en fare i trafikken for både deg selv og andre.
De faste konsentrasjonsgrensene (pillepromillegrensene) gjelder imidlertid ikke for trafikkfarlige legemidler som brukes i samsvar med forskrivning fra lege. Slik bruk må kunne dokumenteres av lege, og i slike saker vil en individuell sakkyndig vurdering være nødvendig for å kunne fastslå om sjåføren var påvirket og eventuell påvirkningsgrad.
Bruk av potensielt rusgivende legemidler hos bilførere stiller dermed store krav til aktsomhet både hos forskriver og bruker.
421.000 nordmenn bruker sovemedisiner (2015). De fleste av disse tilhører gruppen Z-hypnotika, og er merket med rød varseltrekant fordi de inneholder virkestoffene zolpidem og zopiklon.
Det finnes også alternative sovemedisiner som ikke står på pillepromille-listen, som for eksempel Circadin.
Virkestoffet i Circadin er melatonin, som er et hormon som forekommer naturlig i kroppen og som spiller en sentral rolle i reguleringen av kroppens døgnrytme og søvn. Circadin kan forårsake tretthet og har moderat påvirkning på evnen til å kjøre bil og må brukes med forsiktighet dersom tretthet kan føre til sikkerhetsrisiko.
Pasientene bør derfor ta kontakt med egen lege for å diskutere alternativ behandling av soveproblemene.
KILDER:
Statens Vegvesen: http://www.vegvesen.no/_attachment/1708126/binary/1161551?fast_title=Drepte+i+vegtrafikken+-+%C3%85rsrapport+2016.pdf
MA – Rusfri trafikk:
http://www.ma-norge.no/nyheter/item/2005-2015-418-dodsulykker-med-rus
Utrykningspolitiets tilstandsanalyse 2016-17 side 25-32:
Publiseres 27.02.17.
Helsedirektoratet:
https://helsedirektoratet.no/nyheter/nye-helsekrav-til-forerkort-god-trafikksikkerhet-og-lik-behandling
Folkehelseinstituttet:
https://oslo-universitetssykehus.no/fag-og-forskning/nasjonale-og-regionale-tjenester/rettsmedisinske-fag/alkohol-og-rusmidler/rusmidler-doping-og-avhengighet/hvor-lenge-etter-inntak-er-stoffene-i-kroppen
Reseptregisteret:
http://www.reseptregisteret.no/
Felleskatalogen:
http://www.felleskatalogen.no/medisin/circadin-neurim-547516 Kilde: Pressekontor Takeda AS – PRESSEMELDING – ———— Takeda (TSE: 4502) er et forskningsbasert, globalt selskap med hovedvekt på legemidler. Selskapet er til stede i mer enn 70 markeder og satser blant annet innen spesialområder som kreft, mage/tarm og vaksiner.
Som det største farmasøytiske selskapet i Japan, og et av de ledende globale selskapene i industrien, arbeider Takeda, gjennom medisinsk innovasjon, for bedre helse for pasienter over hele verden.
I Norge har Takeda cirka 270 medarbeidere og et eget produksjonsanlegg i Asker utenfor Oslo. Målt i volum er Takeda landets største leverandør av legemidler. Takeda har et bredt spekter av reseptbelagte medisiner til sykehus, spesialister og allmennpraktiserende leger. Takedas reseptfrie medisiner og kosttilskudd selges i apotek.
Takeda kjøpte i 2011 Nycomed, som har vært en ledende aktør i norsk legemiddelindustri og en viktig del av nordmenns hverdag i over 140 år. Selskapet har skapt, utviklet og produsert flere av landets mest kjente legemidler. Den arven skal Takeda bygge videre på og jobbe for bedre helse og et friskere Norge.
Mer informasjon om Takeda på www.takeda.com
Mer informasjon om Takeda Norge på www.takeda.no Hashtags: # #Helse Legemiddel Helse Legemiddel